Anatis is een industriële groep die uit een tiental gemotiveerde aandeelhouders bestaat. De groep wil in België één van de leiders worden op het gebied van bio methanisering voor kleine (10 kW elektrisch) en middelgrote toepassingen (van 100 tot ca. 1.000 kW elektrisch) op landbouwbedrijven. Hij wilt gestandaardiseerde professionele installaties aanbieden, ongeacht het beoogde vermogen. Bovendien begeleidt Anatis de exploitant tijdens het hele proces: van het indienen van het dossier, de inbedrijfstelling van de installatie tot de exploitatie op lange termijn ervan. Anatis biedt advies en begeleiding voor een continue en probleemloze werking. Dat is wat Anatis onderscheidt van een gewone onderneming.

Anatis verwezenlijkt de droom van iedereen: niet langer afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen en geconfronteerd worden met stijgende brandstofprijzen. Dankzij Anatis kan elke landbouwer, elke ondernemer, elke gemeente maximaal autonoom worden op het niveau van elektriciteit en verwarming. Bio methanisering biedt een zekere en betrouwbare energiebron die bovendien weersonafhankelijk is, 365 dagen per jaar.

BIO-METHANISERING


Bio methanisering is een natuurlijk proces waarbij bacteriën methaan vormen. De bacteriën zetten mest om in een anaeroob milieu (zonder lucht, zuurstof) via de samenwerking van meerdere types microorganismen in drie fasen.

De voorwaarden voor anaerobe vertering zijn:
  • anaerobiose (afwezigheid van lucht)
  • juiste temperatuur (ca. 37°C)
  • een pH tussen 6,6 en 7,6
  • een C/N verhouding (koolstof/stikstof) tussen 15 en 30.
Wanneer deze voorwaarden vervuld zijn wordt biogas geproduceerd, dat hoofdzakelijk is samengesteld uit methaan (60% CH4, 40% CO2), dat in deze omstandigheden een niet-fossiele brandstof is. Vervolgens wordt het gas via een cogeneratiemotor omgezet in elektriciteit en warmte. Parallel met deze energie-afgifte wordt digestaat geproduceerd, dat het landbouwbedrijf als hoogwaardige meststof inzet. Bovenop al deze grondverbeteringsmiddelen die het bedrijf in staat stellen voordelig meststoffen te vervangen, is digestaat vooral geurloos.

PROJECTEN

Anatis beschikt over de nodige technologieën om alle landbouwafval te verwerken (mest, drijfmest...) en bestudeert momenteel meerdere projecten van 10 kW tot meer dan 400 kW. Het bedrijf stelt op de landbouwbeurs te Libramont van 24 tot 27 juli een kleine industriële installatie voor bio methanisering voor, bestemd om drijfmest te verwerken. Breng ons een bezoek en wie weet kiest u voor een installatie van Anatis (bijzondere voorwaarden tijdens de Beurs van Libramont 2016 !)

CONTACT


Place Saint Jacques 11 boîte 142
4000 Liège
Belgique

T : +32 495 29 99 89
F : +32 2 345 01 75
E : info@anatis.be